IKEA-grundaren Ingvar Kamprad vid invigningen när Sveriges nordligaste IKEA varuhus i Haparanda.
IKEA-grundaren Ingvar Kamprad vid invigningen när Sveriges nordligaste IKEA varuhus i Haparanda. Foto: TOMAS ONEBORG / SvD / TT

Kampradmiljoner till satsningar i Norrland

Notera att denna artikel är från förra året.
Ena halvan av Ingvar Kamprads förmögenhet ska gå till en stiftelse som ska främja satsningar i Norrland. Det rapporterar Dagens Nyheter.

När Ikea-grundaren Ingvar Kamprad avled, 91 år gammal, stod det klart att hans barn får den ena halvan av hans förmögenhet.

Den halvan som inte går till barnen ska gå till famlijen Kamprads stiftelse Ikea Foundation och är öronmärkt för olika satsningar i Norrland, rapporterar nu Dagens Nyheter.

Enligt testamentet är avsikten att utveckla näringsverksamheten i området.

– Ingvar Kamprad har alltid varit intresserad av Norrland och ofta varit där. Han ville göra det möjligt för unga människor att leva där och inte behöva flytta, förklarar Per Heggenes, chef för Ikea Foundation och tidigare talesperson för familjen Kamprad, till Dagens Nyheter.

Tidigare har stiftelsen främst varit inriktad på verksamheter i Småland, men i och med arvet blir det även fokus på Norrland.

– Den inriktning som Ingvar anger i testamentet, utveckling av företagsverksamhet i Norrland, ligger väl inom ramen för stiftelsens övergripande mål. Arvet ger oss ännu bättre möjligheter att fortsätta utveckla stiftelsen och göra nytta, kommenterar Lena Fritzén, verkställande ledamot i Familjen Kamprads stiftelse.

I dagsläget har man inte gått ut med hur stora belopp det handlar om – men att det snarare handlar om några hundra miljoner än mångmiljardbelopp.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo