It-experter i Skellefteå landar stor order

– Att ta steget från ett analogt arkiv till ett e-arkiv väcker även “mjuka” frågor kring administration och organisation, konstaterar Berit Backvid.
– Att ta steget från ett analogt arkiv till ett e-arkiv väcker även “mjuka” frågor kring administration och organisation, konstaterar Berit Backvid. Foto: Lars Westerlund
Visma Consulting har tecknat ett ramavtal om e-arkiv för kommuner och landsting med SKL Kommentus Inköpscentral, SKI , värt 20 miljoner kronor årligen. Vismas kontor i Skellefteå hanterar här allt från utveckling och support till försäljning och marknad.

Avtalet innebär att 952 kommuner, regioner och kommunala bolag kan avropa produkter och tjänster för e-arkiv. Ramavtalets årsvolym uppskattas av SKI till 20 miljoner kronor.

– E-arkiv är ett steg i digitaliseringen. Både medborgare och medarbetare i en offentlig organisation, eller alla behöriga i ett företag, kan enkelt ta del av information i och med att e-arkivet samlar all information i en gemensam, tillgänglig och hållbar struktur, säger i ett pressmeddelande Berit Backvid, affärsområdeschef på Visma Consulting.

SKI vill med ramavtalet tillhandahålla ett förenklat och gemensamt förfarande för kommuner, landsting och regioner att införa, förvalta och utveckla e-arkiv.

– Digitaliserade organisationer behöver ett system för att lagra information. Dessutom behövs lösningar för att integrera e-arkivet med andra system på ett effektivt och säkert sätt. Att ta steget från ett analogt arkiv till ett e-arkiv väcker även “mjuka” frågor kring administration och organisation. Dessa komplexa behov kräver leverantörer med bred och djup kompetens, konstaterar Berit Backvid.

Under 2018 valde 24 kommuner e-arkiv från Visma Consulting. Ramavtalet löper över fyra år med start från 1 februari 2019.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut