Rönnskär från luften.
Rönnskär från luften. Foto: Lars Westerlund (Arkivbild)

Investerar 350 miljoner kronor i Rönnskär

Boliden vill öka kapaciteten vid kopparsmältverket Rönnskär i Skelleftehamn. Bolaget investerar därför 350 miljoner kronor i verket.

Den ökade produktionskapaciteten ska, enligt den nuvarande planen, vara i drift år 2021. Den innebär att Rönnskärs förmåga att behandla råvaror ökar med 12 procent.

- Det pågående investeringsprogrammet på Rönnskär innebär både förbättrat resursutnyttjande och ökad kapacitet. Den investering vi nu beslutat om har god lönsamhet och innebär att smältverkets långsiktiga konkurrenskraft stärks, säger Kerstin Konradsson, direktör affärsområde Smältverk vid Boliden, i ett pressmeddelande.

Investeringen sker till merparten under nästa år och 2020, och omfattar konverterhallen och svavelsyraverket.

Investeringen på 350 miljoner kronor ingår i Bolidens pågående investeringsprogram. 2015 inleddes ett arbete med djupförvar och lakningsanläggning för totalt 1,4 miljarder kronor. Det har också beslutats om att ersätta befintlig slagkross, vilket Boliden hoppas ska förbättra möjligheterna att återföra slaggprodukter till processer på såväl Rönnskär som Bolidensområdets anrikningsverk.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut