Inlandsbanan har avslutat samarbetet med skandalomsusat bolag

Det tänkta samarbetet med Macquarie gällde en upprustning av Inlandsbanan.
Det tänkta samarbetet med Macquarie gällde en upprustning av Inlandsbanan. Foto: Håkan Wike
I maj 2017 tecknade Inlandsbanan AB och det australiensiska företaget Macquarie en gemensam avsiktsförklaring om att hitta former för samarbete kring en upprustning av Inlandsbanan. Men i våras avslutades samarbetet med Maquarie som nu visat sig vara inblandad i plundringen av europeiska statskassor.

Flera medier har på senaste tiden rapporterat om Macquarie Bank, som tillsammans med över 100 internationella investeringsbanker, ska ha varit involverad i omfattande och extremt högavkastande skatteupplägg som bland annat har drabbat skattebetalare i Tyskland, Frankrike, Spanien, Danmark, Belgien, Österrike, Finland, Norge och Schweiz.

Fallen avser cum-ex -utdelning, som innebär att investmentbankerna har lånat pengar för att köpa aktier strax innan att utdelningen har deklareras, och sedan har sålt dem med förlust. På det här sättet har bankerna kunnat notera en förlust, men samtidigt kunnat ta ut stora vinster.

– Vi känner inte närmare till omständigheterna i de olika fall som man kan läsa om i media och kan inte kommentera dessa men som vd för Inlandsbanan kan jag bara säga att den som förväntar sig en avkastning på över 300 procent på insatt kapital i projekt som huvudsakligen är skattefinansierade ska förmodligen inte kontakta oss, kommenterar Inlandsbanan AB:s vd Peter Ekholm i ett pressmeddelande


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut