Industridoktorand hos Norrmejerier ska forska om smaken på hårdost

Annika Höjer, specialist mjölkråvara vid Norrmejerier och till höger Karin Hallin Saedén, chef Forskning och Utveckling vid Norrmejerier välkomnar Thomas Eliasson som industridoktorand.
Annika Höjer, specialist mjölkråvara vid Norrmejerier och till höger Karin Hallin Saedén, chef Forskning och Utveckling vid Norrmejerier välkomnar Thomas Eliasson som industridoktorand. Foto: Mariann Holmgren
Norrmejerier har beviljats en av tio industridoktorander som huvudsakligen finansieras av näringsdepartementet för utveckling av livsmedelsproduktion i Sverige. Thomas Eliasson ska under fem år arbeta i forskningsprojektet om smakutvecklingen av svensk hårdost.

På mer vetenskapligt språk heter det att han ska forska om ”laktobacillernas ursprung och förekomst i ostens värdekedja”.

– I samarbete med SLU kan Norrmejerier bidra till forskning för en stärkt mjölk- och mejeriproduktion och blir till nytta för norrländska mjölkbönder. Det här är riktigt spännande och är ytterligare ett steg att förstå hela kedjan från gräset som växer på marken till dess att osten är färdig att konsumeras, säger i ett pressmeddeland Karin Hallin Saedén, chef Forskning och Utveckling, Norrmejerier.

Projektet ska leda till ny kunskap om lactobacillernas inverkan på smakutvecklingen hos svensk hårdost av premiumkvalitet. En femtedel av doktorandtiden är verksamhetsförlagd vid avdelningen för Forskning och Utveckling vid Norrmejerier i Umeå.

Thomas Elisasson har tidigare genomfört ett forskningsprojekt i samarbete med Norrmejerier som då handlade om resursutnyttjande av vassle och mjölkspill för användning till djurfoder.

– Det är en förmån att jag i mina studier har direkt tillgång till redan befintlig kunskap inom Norrmejerier och mejeriets verksamhet och att jag kommer i direkt kontakt med norrländska mjölkproducenter där jag kan inhämta material för studier i projektet, menar Thomas Eliasson.

Studierna ska bidra till en ökad kunskap hos mjölkproducenter och mejeriindustrin för att bättre förstå hur växtligheten av foder och tillsatser i ensileringsprocessen påverkar ostproduktionen.

– Mjölkens lönsamhet är avgörande för framtida mjölkproduktion i Norrland. Till varje kilo ost används tio liter mjölk och det är önskvärt att uppnå minsta möjliga avvikelse i kvalitet och en kontrollerad lagringsprocess. Norrmejerier delar med andra europeiska producenter av hårdost en utmaning med allt längre lagringstider för att uppnå ostarnas unika karaktär, smak och aromer, berättar Karin Hallin Saedén.Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo