Foto: Jan Johansson/Västerbottens-Kuriren

Hotell Borgafjäll drivs vidare av konkursförvaltare

Hotell Borgafjäll klarade inte av sin företagsrekonstruktion och i fredags kastade ägarna in handduken. Nu ska hotellet försöka drivas vidare av konkursförvaltare som också har i uppdrag att sälja hotellet, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

Magnus Lindblom vid Kaidings advokatbyrå i Umeå utsågs i fredags till konkursförvaltare av Hotell Borgafjäll. Han är också på plats i Borgafjäll för att undersöka möjligheterna att driva hotellet vidare.

– Vår ambition är en fortsatt drift och att försöka sälja hotellet. Just nu är hotellet öppet som vanligt och vi tittar på en rad praktiska frågor runt driften, säger Magnus Lindblom till VK.

Magnus Lindblom försöker också få ett grepp om det finns ekonomiska förutsättningar för en fortsatt drift ända fram till dess att hotellet hittat en ny köpare. När det gäller bokningar, redan gjorda och kommande, så kommer det att ges mer information via hotellets hemsida allt eftersom läget har klarnat.

- Innan vi går vidare måste vi visa upp en driftskalkyl som håller i hop. Vi har redan folk som bokat och de ska vi kontakta och sedan tittar vi på kostnaderna. Parallellt med driften tar vi fram ett prospekt för försäljningen och där vill vi ge en köpare av hotellet de bästa förutsättningarna, säger Magnus Lindblom.

När tingsrätten godkände Hotell Borgafjälls rekonstruktionsförslag i november hade hotellet skulder på cirka 13 miljoner kronor. Enligt ackordsförslaget skulle Hotell Borgafjäll betala 30 procent av skulderna som översteg 30 000 kronor i ett försök att driva hotellet vidare. De pengarna skulle ha varit inbetalda i början av januari men i slutet av januari stod det klart att kalkylen hade spruckit. Flera borgenärer hade begärt Hotell Borgafjäll i konkurs och i fredags så lämnade även ägarna till hotellet sitt medgivande till att konkursen kunde inledas.

Skulderna i bolaget var cirka 13 miljoner kronor när ackordet antogs, men det är för närvarande oklart hur stora skulder det fanns när hotellet försattes i konkurs. Hotell Borgafjäll var till exempel skyldiga Dorotea kommun 1,6 miljoner kronor och nu får långivarna ställa sig i kö och vänta på en eventuell utdelning efter en försäljning av hotellet. .

Hotell Borgafjäll hade vid konkursen cirka fem anställda. De var både anställda i det konkursade bolaget och anställda som rekryterats via egna bolag. VK har sökt personer ur styrelsen i Hotell Borgafjäll vid ett flertal tillfällen under måndagen.

Jan Johansson/Västerbottens-Kuriren

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut