Hon prisades av Martinsons

Lars Martinson delar ut Årets Träfluga till Elin Olofsson.
Lars Martinson delar ut Årets Träfluga till Elin Olofsson. Foto: Patrick Degerman
Det blev Elin Olofsson, en av initiativtagarna till skogsnäringens metoo-upprop 2017, som under onsdagen vid en ceremoni i Bygdsiljum fick ta emot Martinsons pris ”Årets Träfluga”.

– Jag är otroligt glad och inte bara för min egen skull. Att Martinsons väljer att uppmärksamma jämställdhet på det här sättet skapar ett större utrymme att prata om en avgörande framtidsfråga som var tabu för bara ett år sedan, säger Elin Olofsson i ett pressmeddelande.

Elin Olofsson arbetar i dagsläget som verksamhetsutvecklare på SCA i Umeå. Tillsammans med några branschkollegor initierade hon skogsnäringens metoo-upprop #slutavverkat där 120 kvinnor i branschen delade med sig av sina berättelser om diskrimininering och trakasserier.

– En mer jämställd bransch kommer hela näringen, både kollektivet och individen att tjäna på. Elin Olofssons arbete har snabbat på utvecklingen och det vill vi uppmärksamma, kommenterar Lars Martinson, koncernchef på Martinsons.

Som ett resultat av uppropet skrev 16 kvinnliga studenter vid SLU i Umeå ett öppet brev till skogsbranschen där de krävde förändring. Ett brev som ledde till att Elin Olofsson och några av studenterna fick träffa dåvarande landsbygdsminister Sven-Erik Bucht och att Skogsstyrelsen fick i uppdrag att öka takten i jämställdhetsarbetet.

– För att vi ska klara klimatutmaningen måste vår bransch vara hållbar. Och där är jämställdhet en avgörande faktor, säger Elin Olofsson.

Vid prisutdelningen fick hon motta en träfluga och ett diplom och dessutom skänkte Martinsons 10 000 kronor till Hjältarnas Hus i Umeå i Elin Olofssons namn.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut