Hökmarksföretag vill investera i utrustning för att återvinna plast

Notera att denna artikel är från 2018.
Cirka 10 procent av den plast som produceras i världen återvinns i dagsläget.
Cirka 10 procent av den plast som produceras i världen återvinns i dagsläget. Foto: Johan Nilsson/TT
Under 2019 tänker miljöteknikföretaget EcoRub i Hökmark investera i utrustning för att återvinna plast. Detta för att säkra tillgången på återvinnen plast av högsta kvalitet.

Eco Rubs intention är att inom kort påbörja arbetet med ansökan om samhällsstöd för denna investering och förutsatt att sökta stöd beviljas tas slutligen beslut om inköp av processutrustning under 2019.

Cirka 10 procent av den plast som produceras i världen återvinns i dagsläget. Resten eldas upp i kraftvärmeverk, dumpas på soptippar, eller sprids i värsta fall i naturen och i haven.

– Men när plast bränns återvinns tyvärr bara en bråkdel av den energi som en gång användes för att framställa den, berättar EcoRubs vd Åke Paulsson i ett pressmeddelande.

Han konstaterar att fram till januari 2018 skeppade EU 89 procent av sin insamlade plast till Kina för att processa den där. Vid årsskiftet förbjöd den kinesiska regeringen import av återvunnet plastmaterial som en respons på anklagelsen för att vara ett dumpningsland för avfall.

– I dagsläget befinner vi oss i den absurda situationen att EU "svämmar över" av återvunnen obearbetad plast, samtidigt som det råder brist på återvunnen bearbetad plastråvara. Priset på återvunnen plastråvara stiger följaktligen. Detta är en negativ utveckling sett ur ett globalt miljöperspektiv, säger Åke Paulsson.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut