Heidi Andersson, Ensamheten, Storuman, blir nu skoglig hedersdoktor vid SLU.
Heidi Andersson, Ensamheten, Storuman, blir nu skoglig hedersdoktor vid SLU. Foto: BEATRICE LUNDBORG / DN / TT

Heidi blir hedersdoktor

Heidi Andersson utses till skoglig hedersdoktor vid SLU:s fakultet för skogsvetenskap 2018.

Heidi är skogsägare och armbryterska från Ensamheten i Storumans kommun och har ett genuint engagemang för miljöfrågor. Hon driver nu tillsammans med maken Björn Ferry bloggen www.fossilfri.com med målet att bli fossilfria till år 2025.

Hon var programledare for Svt:s barnprogram Miljöhjältarna under åren 2009 till 2012 och var en av huvudpersonerna i "Storuman Forever - om människor och klimatet", som sänts i Svt under våren 2018

– Fossilfria innebär att vi ska utesluta olja, kol och fossilgas ur våra liv. En stor utmaning, svar ja, men ingen uppoffring, att bli fossilfria och planetskötare är något alla förr eller senare måste bli för att vi ska kunna säkerställa mänskligt liv i framtiden, säger Heidi Andersson i ett pressmeddelande.

"Genom att leva som hon lär är hon en mycket god förebild för människor i alla åldrar, men särskilt för unga människor på väg ut i vuxenlivet och yrkeslivet. Heidi Anderssons konkreta engagemang i såväl lokala som globala hållbarhetsfrågor, och hennes sätt att förmedla och inspirera andra att kommunicera detsamma, gör henne till en synnerligen lämplig ambassadör för fakulteten", heter det bland annat i nomineringen.

Totalt utses sex hedersdoktorer som alla kommer att föreläsa den 5 oktober vid SLU i Uppsala och promoveras vid högtiden den 6 oktober 2018.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut