Fortsatt sjunkande priser på villor och bostadsrätter i Skellefteå

De senaste tre månaderna har snittpriset för en bostadsrätt i Skellefteå varit 897 000 kronor och för en villa har man fått betala cirka 1,6 miljoner kronor.
De senaste tre månaderna har snittpriset för en bostadsrätt i Skellefteå varit 897 000 kronor och för en villa har man fått betala cirka 1,6 miljoner kronor. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter och villor sjunkit med 13,6 procent i Skellefteå. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med 1,5 procent i Skellefteå medan priset för villor minskat med 12 procent, visar siffror från Mäklarstatistik.

De senaste tre månaderna har snittpriset för en bostadsrätt i Skellefteå varit 897 000 kronor och för en villa har man fått betala cirka 1,6 miljoner kronor.

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Västerbottens län sjunkit med 8,1 procent, medan villapriserna har minskat med 7,2 procent under samma period.

– Även om köparna har viss fördel på bostadsmarknaden just nu har efterfrågan ökat i januari. Framförallt visar både budgivningar och antal visningsbesökare på mindre, välplanerade bostäder, en bättre trend än på länge. Men skärpta kreditvillkor och högre lånekrav från bankerna gör att intresset för större bostäder är mindre än tidigare, säger i ett pressmeddelande Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

På årsbasis har priserna på bostadsrätter i Västerbotten stigit med 0,6 procent och villapriserna har sjunkit med 6,9 procent, vilket är mest i Sverige.

– De flesta kalkylerar med högre boendekostnader och är medvetna om den påverkan en vikande konjunktur kan ha framöver. Att uppskovsräntan för reavinster tas bort är en bra början för att öka rörligheten. Men för en långsiktigt välfungerande bostadsmarknad i Västerbotten och resten av Sverige måste den nya regeringen arbeta för avskaffad flyttskatt och förenkla för förstagångsköpare, menar Marcus Svanberg.

Både villa- och bostadsrättspriser sjönk med en procent på riksnivå i januari. Under de tre senaste månaderna har priserna på bostadsrätter sjunkit med 3 procent i landet som helhet. På årsbasis har priserna sjunkit med 0,4 procent. Under det senaste året har bostadsrättspriserna minskat mest i Norrbotten, med en nedgång på 14,7 procent.

Villapriserna har på riksnivå sjunkit med 3 procent under de senaste tre månaderna, medan de legat stilla på årsbasis.

Trots det något avvaktande klimatet på bostadsmarknaden är omsättningstakten alltjämt hög. Under januari såldes drygt 10 600 bostäder i Sverige räknat villor och bostadsrätter tillsammans. Det är något färre jämfört med 2018 men fler än både 2017 och 2016.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut