Fortsatt minskning av arbetslösheten i Norrbotten

 Trenden håller i sig när det gäller arbetsgivarna i Norrbottens vilja att annonsera och sätta igång rekryteringsprocessen inför sommaren redan i december.
Trenden håller i sig när det gäller arbetsgivarna i Norrbottens vilja att annonsera och sätta igång rekryteringsprocessen inför sommaren redan i december. Foto: MARKO SÄÄVÄLÄ/TT
Arbetslösheten i Norrbottens län låg i januari på 6,4 procent, vilket kan jämföras med 7,0 procent i januari 2018. På ett år har antalet inskrivna arbetslösa länsbor minskat med 845 personer.

– Minskningen är en effekt av en relativt stark konjunktur, stora ersättningsrekryteringar och färre inskrivna utrikesfödda, säger i ett pressmeddelande Timo Mulk-Pesonen, arbetsmarknadsanalytiker.

Samtidigt håller trenden sedan 2014 i när det gäller arbetsgivarnas vilja att annonsera och sätta igång rekryteringsprocessen inför sommaren redan i december. Av drygt 2 900 lediga platser i januari var omkring 1 300 feriejobb.

– Nu är det högsäsong för rekryteringsmässor. Under den närmaste månaden är det mässor på de flesta ställen i länet och där kan man kan hitta både varaktiga jobb och säsongsanställningar, berättar Daniel Nilsson, arbetsförmedlingschef i Luleå Boden och talesperson för Arbetsförmedlingen i Norrbottens län.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut