Försiktig optimism bland arbetsgivare i norra Sverige

Notera att denna artikel är från förra året.
– Trots vårens blygsamma jobbprognos så pekar det mest på en välmående norrländsk arbetsmarknad, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige.
– Trots vårens blygsamma jobbprognos så pekar det mest på en välmående norrländsk arbetsmarknad, säger Lars Forseth, vd för Manpower Group Sverige. Foto: Bertil Ericson/TT
ManpowerGroups Arbetsmarknadsbarometer visar att arbetsgivare i Norra Sverige är försiktigt optimistiska och förväntar sig fler något fler jobbtillfällen under våren. Sysselsättningstrenden för det andra kvartalet ligger på +2 procent, på samma nivå som sysselsättningstrenden för hela Sverige.

– Trots vårens blygsamma jobbprognos så pekar det mesta på en välmående norrländsk arbetsmarknad som fortsätter att digitaliseras i snabb takt. Det ställer högra krav på företagsledare att rekrytera talanger med viljan att utvecklas och förmågan att snabbt anpassa sig till nya omständigheter, säger Lars Forseth, vd för ManpowerGroup Sverige i ett pressmeddelande.

Sysselsättningstrenden för Norrland på +2 procent är en markant ökning på hela 14 procent jämfört med samma period 2017, då jobbprognosen låg på -12 procent.

Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet minskar något från föregående kvartal till +2 procent, vilket innebär att svenska arbetsgivare fortsatt förväntar sig att anställa något fler under årets andra kvartal. Fem av sex regioner lämnar positiva jobbprognoser.

Sju av de tio undersökta branscherna i Arbetsmarknadsbarometern inleder året med positiva jobbprognoser. Precis som föregående kvartal så återfinns de mest optimistiska arbetsgivarna i hotell- och restaurangbranschen, som rapporterar en sysselsättningstrend på +18 procent. Även arbetsgivare i energisektorn lämnar fortsatt starka jobbprognoser. Däremot signalerar arbetsgivare i byggbranschen samt finans-, fastighets- och uppdragssektorn att efterfrågan på arbetskraft minskar under det kommande kvartalet.

– Digitaliseringen påverkar branscher på olika sätt och i olika takt, men generellt kan man säga att mjuka färdigheter blir allt viktigare på den nya arbetsmarknaden. God kommunikationsförmåga, samarbetsvilja och kreativ problemlösning är tre egenskaper som efterfrågas av arbetsgivare i allt högre utsträckning, berättar Lars Forseth.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo