Företagsamheten bland kvinnor lägst i Västerbotten

– Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter sjunka från en redan låg nivå, säger Svenskt Näringslivs projketledare Jakob Steinstö.
– Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter sjunka från en redan låg nivå, säger Svenskt Näringslivs projketledare Jakob Steinstö. Foto: Pressbild
I Svenskt Näringslivs mätning av antalet personer som blev företagsamma under 2018 konstateras att företagsamheten bland kvinnor minskar mest i Västerbotten och Halland.

När det gäller företagsamheten totalt ökar den snabbast i Norrbotten och i Jämtland. Detta gäller också kvinnors företagande och nyföretagande bland yngre.

I Sverige sjunker andelen av befolkningen som vill starta företag.

– Det är anmärkningsvärt och oroväckande. Nyföretagsamheten för kvinnor är särskilt bekymmersam eftersom den fortsätter sjunka från en redan låg nivå, säger Svenskt Näringslivs projketledare Jakob Steinstö i ett pressmeddelande.

I mätningen visar det sig också att Norsjö kommun ligger på femte plats i Sverige när det gäller överlevnadsgraden på företagen. Överlevnadsgraden avser då hur stor andel av de personer som registrerades som nyföretagsamma 2014, och som fortsatt klassas som aktivt företagsamma. I Norsjö är den siffran 82,8 procent.

När det gäller nyföretagandet i Västerbotten ökar den mest i Malå. Ökningen är 4,2 procent jämfört med 2017.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut