Färre begagnade bilar säljs i Norr- och Västerbotten

I Sverige minskade under första kvartalet försäljningen av begagnade bilar med 1,5 procent jämfört med samma kvartal i fjol.
I Sverige minskade under första kvartalet försäljningen av begagnade bilar med 1,5 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Foto: Pressbild
Försäljningen av begagnade bilar i Västerbottens län backade med 2,9 procent under det första kvartalet jämfört med samma period förra året och i Norrbottens län var minskningen 5,5 procent. För första gången toppar inte en Volvo-modell listan över de mest sålda begagnade bilarna i Sverige. I stället är Volkswagen Golf den mest populära bilmodellen bland begagnatköparna, visar statistik från bilförmedlaren kvdbil.se.

I Sverige minskade under första kvartalet försäljningen av begagnade bilar med 1,5 procent jämfört med samma kvartal i fjol. Dessutom minskade utbudet av begagnade bilar och exporten ökade med 7 procent till nya rekordnivåer.

– Det råder brist på begagnade bilar vilket påverkar försäljningsvolymerna negativt och prisbilden positivt, berättar i ett pressmeddelande Madeleine Fritz, försäljningschef på Kvdbil.

Hon konstaterar att bristen framförallt beror på två saker. Nummer 1: Den svaga svenska kronan har lyft exporten och 2: Bonus Malus infördes i juli 2018 vilket har gjort att färre valt att byta in sina gamla leasingbil mot en ny.

För första gången på minst tolv kvartal syntes en minskad försäljning av dieselbilar på begagnatmarknaden. Totalt såldes 9 procent färre dieselbilar medan försäljningen av bensinbilar ökade med 15 procent och elbilar med 104 procent.

– Det är en effekt av att diesel tappat i popularitet på nybilsmarknaden sedan några år tillbaka, kommenterar Madeleine Fritz.

De tio mest sålda bilmodellerna:

1. Golf (Volkswagen)

2. V60 (Volvo)

3. V40 (Volvo)

4. XC60 (Volvo)

5. Passat (Volkswagen)

6. V70 (Volvo

8. Ceed (Kia)

9. A6 (Audi)

10. Polo (Volkswagen)


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut