Familjeföretaget är ett av Arjeplogs äldsta

En pigg och fräsch 67-åring, så skulle man kunna beskriva Martins möbler i Arjeplog. Familjeföretaget där tre generationer jobbar under samma tak.

1953. Året när drottning Elisabeth II kröns i Storbritannien, Koreakriget ser sitt slut, Mora-Nisse vinner Vasaloppet för nionde och sista gången. Och Martins möbler grundades. Historiska händelser av lite olika magnitud, men som säkerligen fortfarande minns av människor världen över.

Martin Johansson trodde kanske inte att den rörelse med möbelrenovering och madrasstillverkning han startade i sin lilla verkstad på Björkgatan i Arjeplog, tre generationer senare alltjämt skulle blomstra. Men trivs man så trivs man, så resonerar alla dagens fyra anställda; grundarens son Karl-Gunnar Westerlund, hans döttrar Anette Lundström och Carola Burman, och barnbarnet Annica Lundström. Såväl Karl-Gunnar som Anette och Carola har jobbat i företaget i stort sett hela deras liv. Somligt har förändrats under åren, men kärnverksamheten består.

– Arjeplogsborna är mycket köptrogna, och det är tack vare dem som vi finns idag, säger Anette Lundström.

Carola ansvarar för bokföringen, Annica och Anette gör de flesta beställningarna, Karl-Gunnar tillbringar stor del av dagen i verkstaden där det skruvas möbler. Han är på sitt 81:a år, men är den som kommer först på morgonen och går sist på kvällen.

– Det har nog bara blivit så. Det hade säkert sett annorlunda ut om min fru levt, men jag trivs med att vara här, säger han.

Det gör Annica Lundström också. 24-åringen är senaste tillskottet i personalstyrkan. Sedan hon började på Martins möbler för sju år sedan, har sortimentet förändrats en del. Från att förr till stor del vara möbler och större saker, till att idag innehålla mer inredning.

– Det är ett intresse jag har, och här får jag verkligen chansen att använda det! Jag känner att tyglarna är väldigt fria och jag har all chans att påverka och sätta min prägel. Det är jättekul!

Lite speciellt måste det ändå vara att jobba så här med sin familj?

– Vi vet ju inget annat, skrattar Carola.

– Ja, fast jag ser mest fördelar med det. Det händer att vi ryker ihop, men hellre högt i tak och att man kan ta saker direkt än att irritera sig och inte våga säga vad man tycker. Jag trivs jättebra, jag är till och med hit på lediga dagar för att dricka kaffe! Man vill ju som kolla läget, säger Annica.

– Samtliga av oss är väl i stort sett uppvuxna här. Det är ett kreativt och väldigt omväxlande jobb, säger Anette.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut