Dahlgrens bageri har i decennier haft sin största kund i Sävar, medan Wallins kafferepet levererat ända till Norsjö och Malå kommun. Tanken är nu att brödet ska fortsätta levereras åt alla håll. Foto: Privat.
Dahlgrens bageri har i decennier haft sin största kund i Sävar, medan Wallins kafferepet levererat ända till Norsjö och Malå kommun. Tanken är nu att brödet ska fortsätta levereras åt alla håll. Foto: Privat.

Efter 100 år i byn – företaget köper konkurrent och flyttar till Skellefteå

Dahlgrens bageri har köpt Wallins Kafferepet. Det betyder också att företaget efter drygt 100 år lämnar Vebomark för Skellefteå. ”Jag hoppas att det blir bra det här”, säger Herman Dahlgren.

Köpet trädde i kraft den 1 september, då Dahlgrens bageri köpte Wallins Kafferepet av No Plan B.

– Det är en väldigt tuff bransch och det har varit väldigt tufft, speciellt för Wallins, men även för oss. Om vi då får möjlighet att sälja Dahlgrens bröd i fler butiker så ville vi ta den chansen. Det blir ju mindre konkurrens också, säger Herman Dahlgren, chef och allt-i-allo.

Dahlgrens bageri ägs av hans mamma Christin Dahlgren.

Nu väntar en intensiv tid innan de två verksamheterna körts ihop, och det sker i Wallins gamla lokaler och med deras maskiner.

– All produktion kommer att vara i Hedensbyn. Vi har faktiskt redan sålt lokalerna i Vebomark till Brände jaktlag, som kommer använda dem till älgslakteri, säger Herman Dahlgren.

Men även om de lämnar lokalerna, så kommer Dahlgrens bageri att behålla namnet och sortimentet så långt det är möjligt.

– Dahlgrens har alltid haft ett väldigt gott rykte om sig och vi kommer göra om alla recept så att de hamnar så nära våra som möjligt. Men recepten måste även passa att använda i maskinerna och det blir en utmaning. Det kommer att ta tid att få brödet så optimerat som möjligt. Wallins hade många godbitar som inte vi har bakat, men de ska vi försöka behålla, säger Herman Dahlgren.

I våras fanns det två bagare, en packare och extrachaufförer som arbetade i Vebomark och cirka sex stycken som arbetade på Wallins Kafferepet. En av de största frågorna nu är hur många anställda som behövs.

– Det är otroligt svårt att säga i nuläget, säger Herman Dahlgren.

Han är fjärde generationens bagare i det företag som hans namne och farfarsfar startade 1917.

Hur känns det att lämna Vebomark efter 102 år?

– Jag hoppas att bagerinamnet är mycket förknippat med det goda brödet, att det inte bara är Vebomark man tänker på, och att vi kan fortsätta producera så mycket bra bröd som möjligt.

Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut