Följande från Västerbotten och Norrbotten belönades på måndagen för mjölkleveranser i toppkvalitet, fr v Birgit och Gunnar Pettersson, Hötjärn, Karin och Stig Stenlund, Blacke, Anita och Bo Engberg, Lillpiteväg,  samt Helena och Tomas Ågren, Västerselet.
Följande från Västerbotten och Norrbotten belönades på måndagen för mjölkleveranser i toppkvalitet, fr v Birgit och Gunnar Pettersson, Hötjärn, Karin och Stig Stenlund, Blacke, Anita och Bo Engberg, Lillpiteväg, samt Helena och Tomas Ågren, Västerselet. Foto: Lars Westman

De fick guldmedalj av kungen

Birgit och Gunnar Pettersson, Hötjärn, Lövånger, och Karin och Stig Stenlund, Blacke, Lövånger, belönades i dag för att under 23 år ha levererat mjölk i toppkvalitet.

Medaljerna delades ut på måndagen av Kung Carl Gustaf vid en ceremoni på Svenska Läkaresällskapet i Stockholm. Vid prisutdelningen talade försvarsminister Peter Hultqvist om mjölkböndernas betydelse för en trygg livsmedelsförsörjning och ett hållbart samhälle.

Gunnar Pettersson, Lövånger,  tilldelades LRF:s mjölkmedalj i guld vid en ceremoni i Stockholm på måndagen. Kung Carl Gustaf delade ut medaljerna.
Gunnar Pettersson, Lövånger, tilldelades LRF:s mjölkmedalj i guld vid en ceremoni i Stockholm på måndagen. Kung Carl Gustaf delade ut medaljerna. Foto: Anders Wiklund/TT

Kraven för att få utmärkelsen är hårda. Djuren ska vara friska och må bra och mjölken måste vara av högsta klass. Guldmedaljen har delats ut i 60 år.

Kung Carl Gustaf delade på måndagen ut LRF:s mjölkmedalj i guld till Stig Stenlund, Lövånger.
Kung Carl Gustaf delade på måndagen ut LRF:s mjölkmedalj i guld till Stig Stenlund, Lövånger. Foto: Anders Wiklund/TT

Guldmedaljen är den högsta utmärkelse som LRF Mjölk delar ut för att premiera mjölkens kvalitet. Kriteriet är minst 23 års leverans av mjölk av högsta kvalitet. Sedan starten 1958 har medaljen överlämnats av en representant från kungahuset. Årets 31 Guldmedaljgårdar har allt från 20 till 170 kor.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut