Foto: Lars Andersson

Chocken: Metso i Ersmark läggs ner

Metsos ledning planerar att lägger ner hela produktionsenheten i Ersmark, norr om Skellefteå. Det meddelades på ett möte med personalen på måndagseftermiddagen. ”Det kom som en chock”, berättar en anställd som Norran talat med.

Enligt personen, som vill vara anonym, anade personalen oråd när ledningen från Finland plötsligt dök upp och ville att hela personalstyrkan skulle samlas.

Kommunen inte informerad om situationen på Metso

– De har ju aldrig varit här i Ersmark tidigare så vi anade att det skulle komma något negativt, men vi kunde ju aldrig tro att det skulle vara något sådant här.

Hur är stämningen bland personalen?

– Det är en blandning mellan uppgivenhet och stridslystnad, säger den anställde.

Upprörda känslor bland medarbetarna på Metso i Ersmark

Varför ska de lägga ner produktionsenheten?

– De ska tydligen rationalisera produktionen till länder med billigare arbetskraft så som Indien och Sydafrika. Och så tänker de öka produktionen vid Metsos fabrik i Trelleborg, säger en annan person som jobbat i 20 år fabriken i Ersmark.

Hade du anat något?

– Nja, en sak som vi tyckte var konstig är att vi skulle ha fått en ny press till Ersmark, men plötsligt flyttades den till fabriken i Trelleborg utan någon bra förklaring. Det var märkligt. Och sedan när de ville samla hela personalen så förstod jag att något sådant här var på gång.

Två gånger tidigare på 2000-talet har fabriker varit hotade

Metsos produktionsenhet i Ersmark tillverkar kvarnfoder och pumpinfodringar till gruvindustrin och har även egen gummitillverkning.

Gruvindustrin: Ersmarksföretag lanserar unik innovation

Totalt jobbar runt 200 personer på Metso i Ersmark och endast ett 30-tal ser ut att bli kvar. Dessa jobbar med globala och regionala funktioner och är inte knutna till produktionsenheten i Ersmark.

Nu väntar förhandlingar mellan fack och arbetsgivare och än har de anställda inte gett upp hoppet.

– De har ju försökt lägga ner Metsos fabrik i Ersmark tidigare, för 15 år sedan ungefär, men utan att lyckas så jag hoppas att det ska lösa sig nu också. Gamla Skega-varumärket sitter i hos kunderna och jag tror inte det blir lätt att ersätta med produkter som är tillverkade i andra länder, säger en av de anställda.

Tillbakablick: Så växte Skega och sedermera Metso fram

Ulf Kendrup, administrativ vd för Metso Minerals Sweden AB, vill idag inte kommentera vad som kommer att ske med fabriken i Ersmark.

– Vi har informerat delar av personalen under måndagen och fortsätter med detta under tisdagen. Sedan kommer vi att presentera vad som ska ske i ett pressmeddelande under eftermiddagen, berättar han för Norran Affärsliv.


I juni gick både Metso och Outotec, bägge med säte i Finland och med verksamheter i Skellefteå kommun också, ut och berättade om att de ska gå samman.

Metso berättade då i ett pressmeddelande att sammanslagningen mellan Metso Minerals och Outotec väntades generera årliga kostnadssynergier om minst 100 miljoner euro årligen före skatt och intäktssynergier om minst 150 miljoner euro. Det sammanslagna bolaget, som kommer att få namnet Metso Outotec, hade under 2018 en gemensam försäljning om 3,9 miljarder euro.

Outotec och en del av Metso går samman

Bolagen har, enligt pressmeddelandet, kommit överens om sammanslagningen för att skapa ett ledande företag inom processteknik, utrustning och tjänster som betjänar mineraler, metaller, med mera.

Så sent som i förra veckan berättade Outotec (Sweden) AB att de tänker flytta till nya lokaler i Skellefteå. De kommer att flytta ett hundratal meter söderut till en fastighet som ska stå klar den 1 januari 2021.

  1. Varseldrabbade Metsos platschef slutar: ”Vi har träffat en överenskommelse”

  2. En nedläggning av Metsos fabrik hårt slag för underleverantörer

  3. Ett hot mot vår stolta industritradition

  4. Kompetens försvinner inte när jobben gör det

  5. ”Metso har ett ansvar för personalen i Ersmark”

  6. ”Kom som en total överraskning”

  7. Stor besvikelse på Metso i Ersmark: ”Bedrövligt dåligt hanterat av ledningen”

  8. Den stolta industritraditionen i Ersmark

  9. ”Det finns en efterfrågan på arbetskraft”

  10. Från första lokalen till chockbeskedet – här är resan från Skega till Metso

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut