Charkuteri: Intensivt arbete för att hitta en lösning i Bastuträsk

Bastuträsk Charkuteri är ett välkänt varumärke, inte minst falukorven.
Bastuträsk Charkuteri är ett välkänt varumärke, inte minst falukorven. Foto: Lars Eriksson
På Bastuträsk Charkuteri pågår nu ett intensivt arbete för att hitta nya lokala leverantörer efter Burträskbygdens Kötts konkurs för ett par veckor sedan.

Strax före nyår berättade Norran att Burträskbygdens Kött AB har gått i konkurs. Det var ett helägt dotterbolag till Bastuträsk Charkuteri som även var huvudleverantör till charkuteriet via slakteriet i Nedre Åbyn.

– Vi har tyvärr tvingats begära Burträskbygdens kött i konkurs. Det är beklagligt, eftersom vi under de senaste åren har försökt få slakteriet lönsamt utan att lyckas.

– Därmed bryter vi kedjan av de fördelar närslaktade djur från lokala bönder medför, som vi ansett vara så viktig för alla våra charkprodukter av högsta kvalitet, säger Johan Bellgran, vd för Bastuträsk Charkuteri AB, i ett pressmeddelande.

Lokal förankring

Han konstaterar att slakteriet har betytt mycket för Bastuträsk Charkuteri. Inte minst har det varit en styrka att kunnat visa att råvarorna kommer från Burträskbygdens bönder och att de är slaktade i Burträsk för en kort transport till förädlingen i Bastuträsk.

Vi har nu inlett ett intensivt arbete med att hitta lösningar och har stort hopp om att finna lokalt slaktade djur för charkuteriets produktion.

Frågan är nu hur det ska gå för charkuteriet i Bastuträsk ? Enligt Johan Bellgran jobbar företaget febrilt för att hitta en utväg:

– Vi har nu inlett ett intensivt arbete med att hitta lösningar och har stort hopp om att finna lokalt slaktade djur för charkuteriets produktion.

– Vi har stort förtroende bland våra kunder, livsmedelshallar och butiker i norra Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten. Till dem ska vi fortsätta leverera högkvalitativa produkter.

Hoppas på lösning

Johan Bellgran säger att han har gott hopp om att arbetet ska lyckas.

– Vi har kompetent personal, de kunnigaste jag vet inom branschen, bra maskinpark och många, många kunder som förväntar sig att vi ska säkra fortsatt produktion.

Bastuträsk Charkuteri har falukorv, prinskorv, fläsk-, kött- och julkorv som sina signaturprodukter, liksom flera fläsk- och skinkprodukter. Dessutom har sortimentet breddats med ärtsoppa, risgrynsgröt, leverpastej och kalv- och pressylta.

Charkuteriet i Bastuträsk

Charkuteriet i Bastuträsk har anor ända tillbaka till 1890-talet. Holmlunds var företagsnamnet i många årtionden, och därefter även Topp Chark.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut