Byaförening från Västerbotten blev Årets Kooperativ i Sverige

Anders Lundgren, Tvärålunds byaförening, berättar om föreningens verksamhet på Landsbygdsdagen i Bastuträsk.
Anders Lundgren, Tvärålunds byaförening, berättar om föreningens verksamhet på Landsbygdsdagen i Bastuträsk. Foto: Lars Westerlund
Tvärålunds byaförening har utsetts till Årets Kooperativ i Sverige. Utmärkelsen får de för att under de tolv år som de varit verksamma ha åstadkommit stora förändringar i byn.

En ny tågperrong som möjliggör pendling till Umeå samt etablering av verksamhet från multinationella Komatsu i det industrihus som kooperativet förvaltar är två saker som genererat stora positiva effekter för bygden. Ökad inflyttning, stigande huspriser och starkare framtidstro är några tydliga exempel. Och mer är på gång.

Priset delades ut av Coompanion Sveriges styrelseordförande, Gordon Hahn med motiveringen:

”Kooperativet som fick tåget att stanna, företaget att flytta till byn och flyttströmmen att vända. Omsorg, utbildning, kultur, infrastruktur och näringslivsutveckling i den lilla byn blir det stora planerna verklighet. Tvärålunds byaförening är ett gott exempel på hur kooperativ möter lokala behov och skapar hållbar och inkluderande tillväxt.”

Tävlingen, som anordnas av Arbetsgivareföreningen KFO, We Effect och Coompanion Sverige, har som syfte att uppmärksamma kooperativt företagande, en allt vanligare företagsform och en snabbt växande sektor inom ett stort antal branscher.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut