Bergsbybo får medalj för skicklighet

Fotografen Marianne Näsström är en av gesällerna som belönas.
Fotografen Marianne Näsström är en av gesällerna som belönas. Foto: Roine Sandlén
Hovslagare och målare, hudterapeuter och fotografer, smeder och skräddare. Nästa vecka åker 311 hantverkare inom 39 olika yrken till Blå hallen i Stockholm för att belönas – 6 av pristagarna kommer från Västerbotten.

Hantverkarna åker till Stockholm för att ta emot sina bevis för hantverkskunnande och yrkesskicklighet under gesäll- och mästarbrevsutdelningen. Från Västerbotten kommer fotografer, hudterapeuter, möbelsnickare och tapetserare från Umeå, Vännäs och Skellefteå att belönas under dagen. Samtliga av dem kommer att ta emot gesällbrev, förutom fotgrafen Lena Lee som tar emot mästarbrev.

Två av dem kommer dessutom att belönas lite extra, möbelsnickarna Peter Lundmark, Umeå, och Robert Viklund, Vännäs, får dessutom ta emot den lilla belöningsmedaljen i silver för sin skicklighet i yrket.

– Jag ser fram emot att få gratulera Lena, Peter, Rasmus och alla de andra riktiga hantverkarna till en viktig milstolpe i karriären. Jag ser också fram emot att besöka den stora gesäll- och mästarprovsutställningen. Det är en otrolig bredd i hantverken med den gemensamma nämnaren att allt är handgjort och av yppersta kvalitet, säger Stefan Fritzdorf, ordförande för Stockholms Hantverksförening, i ett pressmeddelande.

För att bli antagen som gesäll fordras att lärlingen/eleven genomgått en omfattande teoretisk och praktisk utbildning och oftast inför en särskild granskningsnämnd av erkända yrkesmän avlagt godkänt gesällprov. Gesällprov kan i dag avläggas i cirka 80 yrken där varje yrke har särskilda bestämmelser om vad som granskas och betygsätts. Under kvällen den 7 november delas 189 gesällbrev inom 30 olika yrken ut.

För mästarbrev krävs ”skicklighet och erfarenhet”, minst sex år i yrket samt kunskap i bokföring och kalkylation. Även för mästarbrev finns särskilda bestämmelser för varje yrke. 130 mästarbrev inom 27 olika hantverksyrken delas ut under kvällen. Nytt för i år är att nagelteknologer, stickare och tatuerare kan ta mästarbrev inom sina respektive yrken. På plats finns en nagelteknolog, en stickare och tolv tatuerare för att motta sina brev.

Under kvällen avslöjas även vem som blir Årets gesäll. Dessutom delas Fabrikör J.L. Eklunds stora hantverksstipendium om 100 000 kronor ut.

GESÄLLER OCH MÄSTARE FRÅN VÄSTERBOTTEN

Marianne Näsström,Skellefteå, Fotografyrket, GESÄLL

Lena Lee, Umeå, Fotografyrket, MÄSTARE

Peter Lundmark, Umeå, Möbelsnickaryrket, GESÄLL, Lilla belöningsmedaljen i silver

Hanna Rantakokko, Umeå, Tapetseraryrket, GESÄLL

Josefin Ölund Hellzén, Umeå Hudterapeutyrket, GESÄLL

Rasmus Viklund, Vännäs, Möbelsnickaryrket, GESÄLL, Lilla belöningsmedaljen i silver

EVELINA LINDFORS VK

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut