Både ökat och minskat pris på skogsmark i norra Sverige

I Norrbottens- och Västerbottens kustland landade genomsnittspriset 2018 på 299 kronor per skogskubikmeter.
I Norrbottens- och Västerbottens kustland landade genomsnittspriset 2018 på 299 kronor per skogskubikmeter. Foto: Arkivbild
I norra Sverige har genomsnittspriset på skogsmark under 2018 sjunkit med 3,4 procent jämfört med året innan. I Norrbottens- och Västerbottens kustland har priset sjunkit med 9,7 procent medan priset stigit med 5,3 procent i norra Norrlands inland, visar siffror från LRF Konsult.

I Norrbottens- och Västerbottens kustland landade genomsnittspriset 2018 på 299 kronor per skogskubikmeter medan det var 203 kronor i norra Norrlands inland.

Redan vid halvårsskiftet såg LRF att prisbilden var nedåtgående i norra Sverige. Men trots ett stort intresse och en uppgång sedan halvårsskiftet summeras ändå genomsnittspriset i norra Sverige till något lägre nivåer jämfört med 2017.

– Utbudet av skogsfastigheter i norra Sverige har varit högre under hösten jämfört med tidigare år. Det är en trolig orsak till att prisbilden inte riktigt nådde över 2017 års nivå, på en annars stark marknad med optimistiska intressenter, säger i ett pressmeddelande Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Genomsnittspriset för hela Sverige ligger på en rekordnivå
. Statistiken visar att riksgenomsnittet stigit till 435 kronor per skogskubikmeter. Det motsvarar en uppgång med 2,9 procent. Det är det högsta uppmätta genomsnittspriset sedan LRF Konsult startade sammanställa statistik 1995.

LRF Konsulter spår att intresset för skog kommer vara fortsatt stort under 2019 och att marknaden för skogsfastigheter kommer vara stabil.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut