Den hårda konkurrensen inom bostadsbyggandet gör att allmännyttans byggkostnader har ökat med nästan 50 procent på tre år, enligt en rapport från Sabo. Arkivbild
Den hårda konkurrensen inom bostadsbyggandet gör att allmännyttans byggkostnader har ökat med nästan 50 procent på tre år, enligt en rapport från Sabo. Arkivbild Foto: Christine Olsson/TT

Allmännyttans byggkostnader skenar

Allmännyttans byggkostnader ökade med 48 procent mellan 2015 och 2018, visar en rapport från Sveriges allmännyttiga bostadsföretag, Sabo.

Ökningarna kan inte förklaras med förändrad standard eller ökade markpriser, utan beror på bristande konkurrens, anser Jonas Högset, chef för Fastighet och boende på Sabo.

-Det finns en kapacitetsbrist i Sverige och allmännyttan äter ur samma korg som alla andra. När bostadsbyggandet har varit så högt har det varit attraktivare att bygga åt bostadsrättsutvecklarna, säger han till Dagens industri (Di).

Sabos rapport visar att andelen av allmännyttans upphandlingar som bara fick en enda anbudsgivare ökade från 18 till 28 procent mellan 2015 och 2017. När konkurrensen mellan byggbolagen är så liten är det svårt att veta om de är rätt prissatta, anser Jonas Högset.

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut