ABB lanserar ny app som testats i Renströmsgruvan

Det nya systemet sammanbinder och samordnar gruvoperatörerna, arbetskraften, utrustningen och alla gruvaktiviteter i realtid, från gavel till kross.
Det nya systemet sammanbinder och samordnar gruvoperatörerna, arbetskraften, utrustningen och alla gruvaktiviteter i realtid, från gavel till kross. Foto: Pressbild
I samarbete med bland andra Boliden och med hjälp av tester i Renströmsgruvan har ABB tagit fram en app för integrering av dagbrott och gruvor i realtid. Det nya systemet maximerar koordineringen mellan veckoproduktionsplaner och dynamiska situationer i gruvan för att förbättra effektiviteten, öka produktiviteten och maximera lönsamheten.

Det nya systemet sammanbinder och samordnar gruvoperatörerna, arbetskraften, utrustningen och alla gruvaktiviteter i realtid, från gavel till kross.

– Även om detta kan verka enkelt är koordineringen av den taktiska och den operativa planen en av de största utmaningarna inom modern gruvverksamhet, säger i ett pressmeddelande Eduardo Lima, produktchef för integrerad gruvdrift på ABB.

Han hävdar att ABB Ability Operations Management System gör det möjligt för gruvan att fungera som en malmfabrik.

– Genom att integrera driftteknik och informationsteknik stärks den operativa medvetenheten hos all personal. Personalen ser samma information samtidigt och kan tillsammans besluta vilka åtgärder som behöver vidtas i realtid utan att behöva vänta till slutet av skiftet, berättar Eduardo Lima.

Förutom pilottester i Renströmsgruvan, som genomfördes av expertis vid Bolidens gruvdriftscenter, testades systemet också i ArcelorMittals dagbrott Mont-Wright i Kanada.


Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut