150 jobb kan försvinna från Metsos fabrik i Ersmark

Ulf Kendrup, administrativ vd för Metso Sweden, bekräftar nu att personalförhandlingar ska påbörjas kring en eventuell nedläggning av fabriken i Ersmark. Detta berör cirka 150 jobb i produktionen.

– Totalt finns det drygt 200 anställda vid fabriken i Ersmark men förhandlingarna berör bara de som arbetar i produktionen, berättar Ulf Kendrup för Norran Affärsliv.

Han konstaterar att anledningen till den ”potentiella” nedläggningen av fabriken i Ersmark beror på att Metso har för många produktionsenheten inom gummi och polymerer i EMEA-regionen som omfattar Europa, Mellanöstern och Afrika.

– Totalt har vi elva sådana enheter i världen, varav två i Sverige. Den översyn av produktionskapaciteten som vi gjort visar att lokaliseringen av våra fabriker inte är optimal sett ut lönsamhets, logistik- och sourcingsynpunkt, säger Ulf Kendrup.

Omstruktureringar

Personalförhandlingarna omfattar även omstruktureringar av produktionsverksamheten i Trelleborg, medan Metsos övriga verksamheter i Sverige inte påverkas.

Förhandlingarna med de fackliga organisationerna vid fabriken i Ersmark påbörjas inom två veckor. Det handlar då om IF Metall, Sveriges Ingenjörer och Unionen där de flesta berörda är anslutna till IF Metall.

– Dessa förhandlingar kommer förmodligen att bli en lång process och de ska få ta den tid som behövs.

Svarar på kritiken

Ulf Kendrup är medveten om att detta besked kom som en chock för medarbetarna och att många hade svårt att ta till sig beskedet. Från fackligt håll efterlyste man en högre krisberedskap än vad som var fallet under måndagen och tisdagen.

– Via vår lokala HR-chef har vi nu engagerat företagshälsovården som kan vara ett stöd i samtal med de berörda. Det kommer att dyka upp massor av frågor och vi ska naturligtvis ställa upp med allt stöd som vi kan, svarar Ulf Kendrup på den kritiken.

När det gäller kritiken från kommunalrådet Lorents Burman (s) om att kommunen inte blivit informerade i förväg svarar Ulf Kendrup att de först ville informera all personal innan de inleder dialogen med kommunen.

Så här säger facket om situationen:

Läs mer här:

Chocken: Metso i Ersmark läggs ner
Kommunen inte informerad om situationen på Metso
Tillbakablick: Så växte Skega och sedermera Metso fram
Upprörda känslor bland medarbetarna på Metso i Ersmark
  1. Varseldrabbade Metsos platschef slutar: ”Vi har träffat en överenskommelse”

  2. En nedläggning av Metsos fabrik hårt slag för underleverantörer

  3. Ett hot mot vår stolta industritradition

  4. Kompetens försvinner inte när jobben gör det

  5. ”Metso har ett ansvar för personalen i Ersmark”

  6. ”Kom som en total överraskning”

  7. Stor besvikelse på Metso i Ersmark: ”Bedrövligt dåligt hanterat av ledningen”

  8. Den stolta industritraditionen i Ersmark

  9. ”Det finns en efterfrågan på arbetskraft”

  10. Från första lokalen till chockbeskedet – här är resan från Skega till Metso

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Aktuell artikel (1 av 1)
150 jobb kan försvinna från Metsos fabrik i Ersmark