”Vindkraft idag ger inget i plusskålen”

Notera att denna artikel är från 2014.
Arvidsjaursborna fick ta del av tidigare erfarenheter gällande vindkraftverk.

Arne Hellsten, före­ detta kommunalråd i Malå, summerar för- och nackdelar med vindkraftsetableringarna som skett i Malå­.

Drygt fyrtio personer hade på tisdagsaftonen kommit till Medborgarhuset i Arvidsjaur för att delta i det öppna mötet om vindkraft som Socialdemokraterna och ABF arrangerade.

Arne Hellsten, kommunalråd i grannkommunen under mandatperioden 2006–2010, var inbjuden för att berätta om sina erfarenheter av vindkraft. I Malå finns idag över sextio vindkraftverk.

– Jag har hittat i princip bara nackdelar, sa han.

De utlovade jobben som vindkraftverken skulle ge lokalt uteblev, bullret från verken visade sig vara större än vad som sagts, ersättningen till markägare och till berörda byar har splittrat och är en källa till konflikter.

Starkt kritisk

– Och något måste stanna lokalt också, sa Arne Hellsten och syftade på att kommunerna måste få ersättning för vindkraften.

– Jag har inget emot vindkraft men vindkraft ska byggas där vi har behov av det. Är det vi som bor här uppe som ska exportera ren el? Först vattenkraften och nu vindkraft. Är det vi som ska bita i det sura äpplet?

– Vindkraft byggs här uppe av en enda anledning, i Syd- och Mellansverige är motståndet mot vindkraft kompakt. ”Bygg uppe i Norrland”, säger de”. Men varför bygga vindkraft där vi har sämre vindförhållanden, fortsatte han.

Arne Hellsten håller riksdag och regering som ansvariga.

– De har till och med gett Energimyndigheten ett klart och tydligt uppdrag att underlätta för byggandet av vindkraft.

Aktuell fråga

Han anser att Sverige behöver en vindkraftlag, som likt minerallagen styr upp vad som ska gälla.

– Kräv moratorium för vindkraft, framför allt i Norrland, fram till dess att de klarat ut saker. Som till exempel ersättning till kommunerna och vad aktörerna ska visa för seriositet. Det har varit många lycksökare i den här branschen.

I Arvidsjaur finns ännu inga vindkraftverk men frågan är aktuell eftersom Kraftö Vind AB har planer på att bygga vindkraftverk på Brattberget vid Järvträsk.

”Vindkraft idag ger inget i plusskålen”. Foto: Göran Westerlund
”Vindkraft idag ger inget i plusskålen”. Foto: Göran Westerlund Foto: Göran Westerlund
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut