Tillskott av omega-3 helt onödigt

Notera att denna artikel är från 2014.
Nej, Apoteket. Barn behöver inte tillskott av omega-3 för att hjärnan ska fungera normalt. Kroppens egen produktion av dessa fettsyror räcker mer än väl, visar forskning.

- Jag hävdar att kosttillskott av omega-3 är överflödigt för de flesta av oss. Vi producerar tillräckligt med DHA själva, säger Anders Jacobsson, professor vid institutionen för molekylära vetenskaper vid Stockholms universitet.

På senare år har antalet kosttillskott som innehåller omega-3-fettsyror, inklusive fettsyran DHA, ökat dramatiskt. Enligt reklamen är fettsyrorna bra för än det ena, än det andra. Exempelvis rekommenderar Apoteket detta kosttillskott till barn för att de ska "bibehålla en normal hjärnfunktion".

Men nu visar forskning av Anders Jacobsson och hans kollegor att kroppens egen produktion av dessa fettsyror är viktigare än man tidigare trott. En förutsättning är att vi får i oss tillräckligt med alfa-linolensyra och linolsyra, vilket finns i det mesta vi äter såsom mjölk, kött, fisk, frukt och grönsaker.

Studien, som är gjord på möss, visar att hela 90 procent av kroppens omega-3-fettsyra DHA produceras i de egna cellerna. Resten kommer från dieten.

Och om brist trots allt uppstår räcker det med att ändra på kosten och äta lite mer fet fisk, nötter och frukter.

Livsmedelsverket uppger att det går att täcka behovet av omega-3 med helt vanlig mat.

Foto: TT
Foto: TT Foto: Norrans redaktion
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut