Piratpartiet fortsätter ta kampen

Notera att denna artikel är från 2013.
Kampen är nu, och den är viktigare än någonsin.

I skymundan av de rapporter som avslöjades i förra veckan, där det blev klart, utan minsta tvivel, att Sverige systematiskt delar med sig till USA av mängder av rysk datatrafik, har en betydligt mer oroande nyhet läckt ut, en nyhet som tyvärr ignorerats helt av media.

Det står nu klart, enligt dokument läckta av visselblåsaren Edward Snowden till Washington Post, att amerikanska myndigheter systematiskt spårar och kartlägger så mycket som hundratals miljoner mobiltelefoner över hela världen – allt i realtid. Det rör sig om information om var telefoner och datorer befinner sig, hur de rör sig, och vilka andra enheter de kommunicerar med. Allt detta matas rakt in i NSA:s massiva databas.

Denna våta övervakningsdröm leds av det land som för bara ett par decennier sedan sågs som den direkta motpolen till massövervakande antidemokratiska stater, och än i dag försöker se sig som ett frihetens land gentemot kommunismens Kina. Men medan Kina nog är bäst på att förtrycka åsikter, är det inte de som är världsetta i totalitär övervakning av både sitt egna och sina allierade – det är USA, och det är de utan någon som helst konkurrens.

Med sin högteknologiska mjukvara lyckas NSA analysera den inhämtade informationen för att ta reda på var miljontals individer rör sig i realtid. Det är en utbredd, strukturell massövervakning som inte ens fascismens mest totalitära ledare någonsin kunde drömma om. Det vi ser här, representerad av en påstått människorättskämpande demokrati, är den typen av hantering av den personliga integriteten som har fruktats i århundraden.

USA själva påstår att denna oförsvarliga behandling är till att få fram information om ”utländska militanter” och andra ”mål” som kan innebära ett hot mot USA. Men i processen ses alla medborgare som kriminella, alla är potentiella terrorister, alla är potentiella fiender. I den processen försvinner rätten att ses som oskyldig tills motsatsen bevisats, steg för steg, kapitel för kapitel.

Den 25 maj nästa år är det val till EU-parlamentet. Här har Piratpartiet suttit sedan vi valdes in 2009, aktivt kämpandes för att förhindra att allt detta sträcker ut sig än värre över EU än vad som redan sker. Kampen är nu, och den är viktigare än någonsin – och Piratpartiet är det enda parti som fortsätter att ta kampen.

Anton Nordenfur, Linköping kandidat till Europaparlamentet för Piratpartiet

Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut