Avsatt måldomare ger sin version

Notera att denna artikel är från 2017.
”Jag har tagit ett felaktigt beslut och det får jag stå för.” Det säger Bo Hägglund som i måndags fick sitt förordnande som måldomare indraget efter att ha jobbat som funktionär på Skelleftetravet i 30 år.

Bo Hägglund har jagats av travmedia efter den olyckliga tävlingsdagen i söndags, men har valt att hålla sig undan.

Men för Norran ger han nu sin version om hur två hästar kunde blandas ihop när totoresultatet fastställdes i det avslutande P21-loppet.

– Det var många parametrar som spelade in, men det är naturligtvis mitt ansvar att rätt resultat rapporteras vidare, säger Bo Hägglund.

Ur funktion

En stor bidragande orsak var det faktum att målkameran var ur funktion i det aktuella loppet på grund av ett handhavandefel.

– Den person som normalt sköter målkameran sjukanmälde sig en timme före första loppet och därför hade vi en del orutinerat folk i tornet, säger Bo Hägglund.

I måldomarnämnden arbetar normalt fyra personer, men i det avlutande loppet var man bara tre eftersom Ulf Marklund tvingades utgå då han är delägare i Dusty Wind (vinnaren i loppet).

– Normalt brukar vi plocka in ersättare i sådana fall, men nu fanns inga ersättare att tillgå eftersom vi hade misslyckats med att få sådana från närliggande banor.

”Tajt i mål”

Efter målgång läser måldomaren alltid in ordningsföljden i en bandspelare. Nu dubbelkollades ordningsföljden med hjälp av videobilder och i den vevan blev det alltså fel, då resultaten rapporterades vidare till totochefen. Det stora felet var att Nice Way och inte Drabant Cape rapporterades in som trea.

– Det var tajt i mål mellan dessa hästar och i den villervalla som var just då blev det fel.

– Vi hade en olycka i lopp 9 som skulle utredas och sedan skulle ordningsföljden i det loppet fastställdes. Detta i kombination med att vi var kort om folk och hade orutinerade folk på en del positioner bidrog säkert till det felaktiga resultatet, men ansvaret är som sagt mitt.

Konsekvensen blev nu att Bo Hägglund sparkas som måldomare på Skelleftetravet.

 Vad säger du om denna kraftfulla åtgärd från travförbundet?

– Det känns förstås inget vidare att bli uthängd på det här sättet, men vad jag har för åsikt om deras beslut behåller jag för mig själv. Jag tjänar inget på att uttala mig i den frågan och tänker inte säga något mer om det.

Måldomarnämnden

Till söndagens tävlingar på Skelleftetravet kommer Bodens måldomare Ulf Pettersson att kallas in och leda arbetet i måldomarnämnden.

Foto: ATG Live
Foto: ATG Live Foto: Torbjörn Enmark
Krönika: En sportchef som behövde visa handlingskraft
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut