Dregen - Självbiografin

Notera att denna artikel är från 2013.
Dregen och Tore S Börjesson (Norstedts)

Andreas Tyrone Svensson, känd och numera folkbokförd som Dregen, har levt som en rockstjärna hela livet. 40 år gammal har det nu blivit dags för en självbiografi.

Det börjar dramatiskt: Dregens pappa är stjärna i bandyallsvenskan, men efter karriären tar spriten över och han begår självmord drygt 30 år gammal – och Dregen, 11 år, är med när det händer. En händelse som sätter spår.

Att han ska bli rockstjärna är det inget snack om, och tillsammans med kompisar från Nässjö bildar han Backyard Babies och flyttar till Stockholm för att ta världen med storm. Paradoxen Dregen jobbar hårdare än någon annan rockstjärna för att karriären ska ta fart, driven av sin rädsla för att någonsin behöva jobba(!) på riktigt. Men trots all energi och tid som läggs på bandet lossnar det inte.

Istället får Dregen oväntad succé med sidoprojektet The Hellacopters, men efter två skivor hoppar han av för att vara trogen kamraterna i Backyard Babies.

Backyard Babies har visserligen också fått ett genombrott, men det avspeglar sig inte ekonomiskt. På turné är varje dag en fest, men de dras med skulder och något lyxliv blir det inte. Ett faktum som gör boken intressantare än typiska stjärnbiografier.

Det är mer en intervjubok än en självbiografi, vilket också är en styrka. Även om Dregen säger att boken är "hans sanning" så får andra också komma till tals. Han står inte helt oemotsagd, och i diskussioner med sina närmaste kommer de intressantaste berättelserna fram.

ANDREAS ERIKSSON

Foto: Emilie Sjölund
Anmäl till Pressombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut
Jobb+ logo