Slow fox

Notera att denna artikel är från 2013.
Like the birds (Rootsy)

SINGER-SONGWRITER/COUNTRY. Något verkar hända i Umeå – där växer unga musiktalanger. Tidigare i år debuterade Skator, och nu har Slow fox släppt sin första platta. Bakom namnet döljer sig Sofia Henricsson och vid hennes sida finns en gedigen uppbackning – pappan Pelle Henricsson har spelat in skivan och det hörs att man kunnat lägga tid på materialet och inte behövt räkna studiominuter. Han spelar också trummor tillsammans med ett gäng mycket kompetenta musiker.

Systern Fanny sjunger de flesta andrastämmorna tätt och snyggt, och när det behövs en mer kontrasterande röst har man engagerat bland andra Frida Selander och Jakob Nyström. ”Hard work” med Nyström ger fina associationer till plattan med duetter av Robert Plant och Alison Krauss. Musikaliskt får jag annars en känsla av ett annat samarbete i countrybranschen – det låter som Mark Knopfler finns med på gitarr, mer Dire Straits än Union Station.

Sofia har en fantastiskt mogen röst, både kraftfull och skör, och skriver fina låtar. I titelmelodin önskar hon att hon kunde sjunga folk till tårar som Alison Krauss och krossa hjärtan med en refräng som Gillian Welch. Jag tycker att hon kommit långt redan med denna imponerande debut.

ULF TORSTENSSON

Foto: Emilie Sjölund
Anmäl till Mediaombudsmannen Rätta artikeln Skriv ut