Kommunal chef drev konkurrerande bolag pÄ sidan om

Sofia Andersson Lundberg arbetar som kommunal programchef vid Sara Kulturhus. Samtidigt drev hon ett eventbolag som drog in mÄngmiljonbelopp. "Jag mÄste slutföra mina uppdrag och ville vara lojal mot kunderna", sÀger hon.

Sofia Andersson Lundberg betonar att hon fick tillÄtelse att bedriva företaget pÄ sidan om.

Sofia Andersson Lundberg betonar att hon fick tillÄtelse att bedriva företaget pÄ sidan om.

Foto: Yvonne Rönngren/Jeanette Lövgren

SkellefteÄ2022-11-30 07:00

Innan Sofia Andersson Lundberg började sin tjÀnst vid kulturhuset i februari 2020 drev hon bolaget For Events AB. Bolaget arrangerade bland annat En flotte, konserter med flera stora artister och har Àven varit med och genomfört flera av Melodifestivalens deltÀvlingar.

NĂ€r hon anstĂ€lldes meddelades att hon parallellt med arbetet skulle genomföra Ă„taganden som For Events hade kommande Ă„r. Bisysslan godkĂ€ndes av den dĂ„varande vd:n för kulturhuset, Maria Ekberg BrĂ€nnström. NĂ„got skrivet avtal finns det inte och det stĂ„r inte i anstĂ€llningskontraktet. IstĂ€llet ska det ha skett muntligen, fĂ„r Norran information om via den nya vd:n Anna Jirstrand Sandlund. 

I augusti 2020 meddelade Sofia Andersson Lundberg följande:

– Vi har tyvĂ€rr stĂ€llt in alla större arrangemang redan och jag hĂ„ller pĂ„ att avveckla For Events för att jag numera jobbar med Sara kulturhus.

Men först i april 2022 avvecklas hennes engagemang i For Events, dÀr hon Àven var vd. Bolaget byter dÄ namn samtidigt som en anhörig till henne tar plats som styrelseledamot.

Samtidigt visar Ärsredovisningen att bolaget drog in cirka Ätta miljoner kronor frÄn oktober 2020 till september 2021, mitt under pandemin. Vinsten var nÀrmare fyra miljoner kronor varav 178 000 kronor delades ut till aktieÀgarna.

Detta har fÄtt personer att reagera. Norran har fÄtt flera anonyma tips som pekar pÄ olÀmpligheten i att en programchef för ett kommunalt bolag arbetat med konkurrerande verksamhet.

– Hon gick sjĂ€lv ut och sa pĂ„ hösten 2020 att hon skulle avrunda företaget. Sedan hĂ€nde det inte. Bolaget fortsatte sin verksamhet med god intjĂ€ning. Det kĂ€nns konstigt. Det Ă€r inte bra nĂ€r andra som sitter pĂ„ dubbla stolar fĂ„r kritik men hĂ€r tillĂ„ts det, sĂ€ger en person som vill vara anonym. 

Hen fortsÀtter:

– Kommunalt anstĂ€llda ska inte fĂ„ bedriva verksamhet pĂ„ sidan om i samma bransch. Det innebĂ€r att man har en möjlighet att via sitt arbete driva affĂ€rer till sitt eget bolag och det kan vĂ€l inte vara förenligt med det kommunala regelverket? Det Ă€r vĂ€ldigt viktigt med moralisk kompass hĂ€r, vilket förstĂ„s gĂ€ller alla som Ă€r offentligt anstĂ€llda.

Sofia Anderson Lundberg Àr förÀldraledig men möter upp pÄ kulturhuset för att svara pÄ Norrans frÄgor.

Varför behöll du engagemanget i bolaget i mer Àn tvÄ Är?

– Jag hade sĂ„ mycket uppdrag som jag ville slutföra. Pandemin gjorde att mycket blev framflyttat. Jag fick okej frĂ„n min chef att slutföra detta. Jag hade gĂ€rna avslutat detta tidigare, sĂ€ger hon.

Hon tillÀgger att arbetet med For Events bedrevs pÄ fritiden och att prioriteten lÄg hos kulturhuset.

– Mitt fokus lĂ„g inte pĂ„ bolaget.

Hur resonerade ni kring lÀmpligheten?

– Jag ansĂ„g att det inte skulle pĂ„verka jobbet pĂ„ Sara Kulturhus. Jag ville vara lojal mot kunder, Ă€ven utanför SkellefteĂ„. Jag ville ha ett gott öga till dem för att kunna fortsĂ€tta ta in dem hĂ€r i kulturhuset framöver, sĂ€ger hon.

Kunde du inte ha lÀmnat över det till nÄgon annan arrangör?

– Jag har försökt. Var skulle jag lĂ€mna det? Jag ville slutföra arbetet och till hjĂ€lp har jag ocksĂ„ haft konsulter.

Hon pÄpekar att hon inte deltog pÄ nÄgot sÀtt i arrangemangen, men att hon skötte administrationen. Arbetet med företaget pÄverkade inte uppdraget pÄ kulturhuset, betonar hon.

Att hon fakturerade sÄ mycket under de hÀr Ären förklarar hon med att hon avslutade lÄngsiktiga engagemang som hon haft och event som blivit försenade. DÀrför blev det mycket pÄ en gÄng.

Hur tror du allmÀnheten ser pÄ att du suttit pÄ dubbla stolar? Kan det inte rubba förtroendet för din opartiskhet?

– Det Ă€r bra frĂ„gor. Jag vill ha förtroende. Jag arbetar pĂ„ kulturhuset och det Ă€r viktigt att den signalen gĂ„r ut. Jag hoppas mina förklaringar gör det mer tydligt.

Hon tillÀgger:

– Och de som undrar ... jag hoppas de kan se att det finns en stor marknad i SkellefteĂ„ och stora möjligheter för eventbranschen. Det Ă€r tacksamt att de undrar. Det visar att det finns ett intresse.

Varför hade ni inget skriftligt kring bisysslan?

– Det Ă€r inte min sak.

Du menar att det var tidigare vd:ns sak?

– Det var du som sa det.

– Ingen av cheferna i ledningsgruppen har haft skriftliga avtal och sĂ„ ska vi inte ha det, sĂ€ger nya vd:n Anna Jirstrand Sandlund, som sitter med pĂ„ intervjun.

Nu utlovar de transparens.

Vid tvÄ tillfÀllen faktureras Kulturhusbolaget frÄn For Events. Den ena gÄngen Àr det en faktura pÄ 14 000 kronor. Den andra gÄngen Àr det en faktura pÄ 100 000 kronor, som nÀstan genast dras tillbaka.

Varför fakturerade du kulturhusbolaget?

– I början pĂ„ kulturhuset hade vi inga egna arbetstelefoner och vi hade utlĂ€gg för en del saker.

Men varför fakturera via företaget och inte be om att fÄ utlÀggen ersatta som anstÀlld?

– Det kan jag inte svara pĂ„. Det var det vi fick till oss dĂ„. Att det gĂ„r bra att göra sĂ„, ett konsultutlĂ€gg.

Den högre summan fakturerades för ett event som For Events planerade att genomföra. Enligt Sofia Andersson Lundberg fanns det ingen som kunde ta över projektet som For Events köpt. IstÀllet tÀnkte hon sÀlja det till kulturhusbolaget.

– Jag skickade fakturan eftersom jag fĂ„tt tillĂ„telse av dĂ„varande vd. Men hon hann sluta innan detta skedde. DĂ„ fick jag till mig att sĂ„ hĂ€r gĂ„r det inte att göra. TillĂ„telsen jag fĂ„tt frĂ„n början gĂ€llde inte och det förstod jag ocksĂ„. Jag drog tillbaka den snabbt. Kulturhusbolaget fick ta över projektet frĂ„n agenturen istĂ€llet och fick vinsten frĂ„n biljetterna. 

Hon tillÀgger:

– Det Ă€r klart det blev fel. Men i slutĂ€ndan blev det bra för Sara Kulturhus. Det hade varit trĂ„kigt om vi hade behövt stĂ€lla in det hĂ€r.

Sofia Andersson Lundberg betygar att hennes fokus ligger pÄ Sara Kulturhus.

– Det Ă€r viktigt att folk fĂ„r tycka och undra. Och vi ska vara transparenta. Det Ă€r bra att ni tar reda pĂ„ sanningen.

Hon berÀttar att hennes tidigare bolag i dag bedriver en annan sorts verksamhet. Enligt Alla bolag handlar det om smÄevenemang, företagsevenemang, turism och försÀljning av heminredning bland annat.

Vinsten i For Events var som bekant nÀrmare fyra miljoner kronor och den ligger kvar i bolaget. Den gÄr att ta ut senare eller?

– Ja, om tio Ă„r. Jag har inte ens ... ja nĂ„gon gĂ„ng.

Men det ligger kvar i bolaget som Àndrat namn?

– Ja, jag vet inte hur vi ska göra. Jag har inte hunnit tĂ€nka pĂ„ det Ă€n.

Det Àr rÀtt mycket pengar.

– Jag vill helst inte uttala mig nĂ„got om min privata ekonomi i det fallet.

Sofia Andersson Lundberg och tidigare vd Maria Ekberg BrÀnnström hade en överenskommelse om bisysslan som gav Sofia tillÄtelse att fortsÀtta driva företaget.
Sofia Andersson Lundberg och tidigare vd Maria Ekberg BrÀnnström hade en överenskommelse om bisysslan som gav Sofia tillÄtelse att fortsÀtta driva företaget.
Bisysslor

Ur Lagen om offentlig anstÀllning:

En arbetstagare fÄr inte ha nÄgon anstÀllning eller nÄgot uppdrag eller utöva nÄgon verksamhet som kan rubba förtroendet för hans eller nÄgon annan arbetstagares opartiskhet i arbetet eller som kan skada myndighetens anseende.

Arbetsgivaren skall pÄ lÀmpligt sÀtt informera arbetstagarna om vilka slags förhÄllanden som kan göra en bisyssla otillÄten.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!