Så får vi till ökad inflyttning norrut

Ska vi bedöma politiker utifrån deras avsikter eller av politikens effekter? Om politiker är nöjda när de slösat skattepengar utan att det gett något resultat. Då anser jag att de ska bytas ut, även om de faktiskt ville väl.

"... väljarna här i norr vill ha resultat nu. För att lyckas med det måste våra ledande politiker inse läget och i stället vända sig till regeringen för att samarbeta."

"... väljarna här i norr vill ha resultat nu. För att lyckas med det måste våra ledande politiker inse läget och i stället vända sig till regeringen för att samarbeta."

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Ledarkrönika2023-05-05 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla orter i länet har brist på arbetskraft. Allra störst är bristen i Skellefteå. Kommunens mål är att befolkningen ska växa till 90 000 invånare 2030. Det kräver en befolkningsökning på nästan två tusen personer per år. Förra året var ett rekordår för kommunen med en befolkningsökning på drygt tusen personer. Men takten måste nästintill fördubblas. Kan politiken bidra till detta? 

”Vi vågar prova, vi vågar göra något nytt!”, orden är Rickard Carstedts (S) regionråd vid Region Västerbotten. Det var under en debatt den 25 april på regionfullmäktiges sammanträde som han sa detta. Debatten handlade om de misslyckade rekryteringsprojekten Relocate och React EU relocate. Andreas Löwenhöök (M) hade ställt en interpellation till Carstedt där han frågade om han var nöjd med utfallet av projekten? Carstedt var nöjd. För trots svaga resultat hade man vågat prova något nytt. Men han var också missnöjd. Han menade att fler skulle flytta hit om bara regeringen ville driva en bättre politik.  

EU projekt debatteras nu och då, både i kommunpolitiken och regionalt. EU´s största intäkter betalas indirekt av oss skattebetalare. Först betalar vi skatt till staten, sedan betalar staten en avgift till EU. Norra Sverige får dock ofta tillbaka mer pengar från EU än vad vi betalar in. Stora delar av den återbetalningen kommer via projektmedel.  Norra Sverige tjänar alltså pengar på EU-medlemskapet! Men det som ofta väcker debatt är en klurighet som finns i EU-projektens logik. För att få projektmedel måste lokala myndigheter eller organisationer vara med och betala. 

I frågan om projekten Relocate och React EU relocate betalade EU 40 miljoner kronor. Den totala budgeten för projekten var drygt 70 miljoner. Lokala medfinansiärer betalade alltså 30 miljoner för att få 40 från EU. Skellefteå kommun och Region Västerbotten bidrog med största delen av detta. En kan undra om det var värt det? 

Socialdemokraterna menar att det vare det. Varför? Ja inte för att projekten gav någon tydlig effekt på inflyttning. De är nöjda för att projektet visat hur svårt det kan vara för människor att flytta hit och att dessa svårigheter kan användas som argument för att Sverige behöver en ny regering.  

Det är mänskligt att misslyckas och politiker är människor. Därför kan det inte hjälpas att det ibland inte blir som man tänkt. De socialdemokratiska beslutsfattare som ansvarar för just detta misslyckande behöver inte dömas för hårt. Men då måste de också lära av sina misstag. 

Det finns goda skäl för många människor att flytta till vår region. Många gör det redan, men inte tillräckligt många. Politiken behöver pröva sig fram för att hitta metoder som uppmuntrar fler att flytta hit.  

Om regeringens politik är problemet som bromsar inflyttning kan Socialdemokraterna givetvis fortsätta klaga och vänta till nästa val. Men väljarna här i norr vill ha resultat nu. För att lyckas med det måste våra ledande politiker inse läget och i stället vända sig till regeringen för att samarbeta. Tycker de att det priset är för högt borde de ta konsekvensen av sin ovillighet och i stället lämna över styret till några som kan tänka sig att kompromissa åt både höger och vänster. I slutändan måste politiker kunna visa på resultat och inte bara skryta med sina goda avsikter. 

Andreas Westerberg är en fristående lokal ledarskribent