HjÀlp oss att kunna granska mer

Norran har senaste tiden fĂ„tt in flera intressanta tips. En del av dem skulle kunna handla om allvarlig korruption. Men det finns ett problem – vissa gĂ„r inte att utreda.

Tipsa oss gÀrna om oegentligheter, inte bara i kommunen utan vid andra myndigheter och i nÀringslivet.

Tipsa oss gÀrna om oegentligheter, inte bara i kommunen utan vid andra myndigheter och i nÀringslivet.

Foto: Lars Eriksson/Infogram

SkellefteÄ2023-01-05 10:00
Det hĂ€r Ă€r en krönika. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

PÄ Norran fÄr vi dagligen in tips, bÄde roliga, spÀnnande och överraskande. En del blir vanliga reportage, andra en rak nyhet. Ibland fÄr vi in riktigt bra observationer som skulle kunna leda till granskningar.

Ofta kan vi se stor potential i tipsen. De kan peka pÄ oegentligheter, som jÀv och korruption. NÄgra av tipsen har lett till granskningar, exempelvis jÀvssituationen som skolchefen var inblandad i, programchefens bisyssla pÄ Sara kulturhus och tankkortshÀrvan i MalÄ.

Men det Àr inte alla tips som leder till att vi startar en granskning. Alltför ofta beror det pÄ att tipset inte rÀcker till för att komma vidare.

Om vi exempelvis fĂ„r ett tips om att granska en viss avdelning pĂ„ kommunen sĂ„ blir det alldeles för omfattande. Vad exakt avses? Är det ekonomin, en del av ekonomin sĂ„som representation, resor, nĂ„gon viss person eller nĂ„gon viss hĂ€ndelse. Utan att veta vad vi ska leta efter blir det en alltför omfattande uppgift. AllmĂ€nt hĂ„llna tips Ă€r dĂ€rför svĂ„ra att gĂ„ vidare med.

I vissa fall kan knapphÀndiga uppgifter ge tillrÀckligt med information för att vi ska kunna grÀva vidare. Det gÀllde exempelvis fastighetshÀrvan i Boliden. DÀr rÀckte det med att veta att Bolidenkvinnan hade köpt upp en massa fastigheter för att detta skulle gÄ att granska. Ett annat exempel gÀller SkellefteÄ Buss förra vd:s resor. Hela granskningen byggde pÄ nÄgon mening om att vi borde kolla hans Kinaresa. Sedan rullades historierna ut.

Ett annat problem Àr att mÄnga vill lÀmna uppgifter anonymt och dÀrför inte ger nÄgon möjlighet för oss att stÀlla följdfrÄgor pÄ tipset. Man behöver inte identifiera sig hos oss för att lÀmna tips, men man kan exempelvis nyttja en anonym mejladress, bara vi har möjlighet att stÀlla frÄgor pÄ nÄgot sÀtt, för att om möjligt komma vidare. Utan den möjligheten kan tipset bli liggande. Jag vill ocksÄ poÀngtera att vi erbjuder kÀllskydd och inte fÄr röja vÄra kÀllor.

NÄgot som Àr svÄrt att granska Àr privata företag. Vi kan inte se deras detaljerade bokföring eller begÀra att fÄ granska deras fakturor. Vi Àr dÄ beroende av att personer med insyn lÀcker uppgifter eller att dokument hos myndigheter avslöjar nÄgot eller av att nÄgon insatt vill berÀtta.

SĂ„ om ni vill att vi ska granska mer – fundera pĂ„ hur tipset Ă€r utformat och ge oss gĂ€rna möjlighet att stĂ€lla fler frĂ„gor. Med det sagt – tack för alla tips genom Ă„ren!

Fakta

Mejl: granskning@norran.se, tipsa@norran.se

Telefon: 0910 578 18, eller ta kontakt med lÀmplig reporter.