Lägg inte ner vår förskola

Skribenterna är oroliga över beslutet att lägga ner Äventyrets förskola i Burträsk.

Skribenterna är oroliga över beslutet att lägga ner Äventyrets förskola i Burträsk.

Foto: Patrik Johansson

Insändare2024-05-14 04:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skellefteå kommun växer, men fortfarande prioriteras Skellefteå stad istället för de mindre samhällena i kommunen. I Burträsk har rektorerna nu kommit fram till att Äventyrets förskola ska läggas ner. En förskola som är anpassad för att femåringarna ska få den omsorg och ”utbildning” som de behöver för att utvecklas och för att förbereda dem inför förskoleklassen som annars är ett ganska stort steg att ta.

Att stänga Äventyret innebär att det kommer bli större barngrupper på övriga förskolor i Burträsk och det i sig innebär en större ökad risk för både personal och barn och som innebär att alla barn i förskoleålder kommer på ett eller annat sätt att drabbas av detta beslut.

För mindre än ett år sedan skickades barn från Burträsk till Bureå för att det saknades platser i Burträsk. Prognosen om att det är mindre barn sträcker sig några månader framåt och varför inte bara stå ut med dessa ”röda” siffror i ett år för att sedan se om prognosen visar på ökad barngrupp istället för att riskera att vi står här om ett år med småbarnsföräldrar som tvingas köra till Bureå för att kunna ha ett jobb.

Under senaste året har pedagogerna kunnat jobba ihop sig med varandra, bygga upp en struktur och kunnat erbjuda våra barn en stor trygghet i deras vardag. Som förälder märker man av sånt och därför kan vi inte förstå att man väljer att satsa på att spara pengar istället för att satsa på framtiden, som är barnen.