OrÀttvisor som försÀmrar kvinnors liv mÄste bort

Trots att Sverige Àr ett av vÀrldens mest jÀmstÀllda lÀnder finns det mÄnga orÀttvisor kvar.

”Köerna till BUP mĂ„ste bort. Köerna till BUP har ökat dramatiskt över hela landet och till allra största del Ă€r det unga tjejer som inte fĂ„r hjĂ€lp.”

”Köerna till BUP mĂ„ste bort. Köerna till BUP har ökat dramatiskt över hela landet och till allra största del Ă€r det unga tjejer som inte fĂ„r hjĂ€lp.”

Foto: Jenny Petersson

Debatt2024-03-08 04:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Kring internationella kvinnodagen gör mÄnga politiker utspel om hur viktigt jÀmstÀlldhet Àr. Stora ord gör inte mycket om de inte följs upp med handling. MUF har under hela förra Äret drivit ett antal viktiga reformer för att fÄ bort orÀttvisorna, nu Àr det dags att regeringen genomför dem.

Sverige har fortfarande stora orÀttvisor som försÀmrar kvinnors liv. Kvinnan med smÀrtor möts ofta av en vÄrd som Àr eftersatt i kunskap kring kvinnosjukdomar, kvinnan som i ung Älder drabbas av psykisk ohÀlsa möts ofta av lÄnga köer till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och kvinnan som blir utsatt för brott möts ofta av ett alltför svagt stöd frÄn samhÀllet. För att komma Ät dessa orÀttvisor har vi i MUF tagit fram ett antal reformer.

KvinnovÄrden mÄste fungera. För att det ska ske mÄste kunskapen om smÀrtsjukdomar som endometrios och vulvoni öka. Hela 8 av 10 har aldrig hört talas om endometrios, trots att det drabbar var tionde kvinna. För att kunskapen ska öka mÄste endometrios klassas som en nationell folksjukdom. DÀrtill mÄste rutiner för dessa smÀrtsjukdomar införas i elevhÀlsan. DÄ kan fler kvinnors smÀrta identifieras, diagnostiseras och behandlas redan i ung Älder.

Köerna till BUP mÄste bort. Köerna till BUP har ökat dramatiskt över hela landet och till allra största del Àr det unga tjejer som inte fÄr hjÀlp. I VÀsterbotten fÄr 89 procent som lider av psykisk ohÀlsa stÄ olagligt lÀnge för att fÄ stöd. Dagens vÄrdgaranti för BUP pÄ max 30 dagar följs inte. Vi drev pÄ Moderaternas partistÀmma igenom ett förslag om att regionerna ska behöva betala viten nÀr de inte levererar den lagstadgade vÄrden i tid. DÀrtill stÄr Moderaterna nu ocksÄ tack vare oss för att sÀnka vÄrdgarantin till 15 dagar. Tillsammans hade dessa gjort att ordet garanti betyder nÄgot.

UpprÀttelse och stöd till sexuabrottsoffer. Under lÄng tid har Sverige haft en socialdemokratisk syn pÄ brott. UtifrÄn den synen har man byggt ett system dÀr nÀstan allt stöd riktas till förövaren istÀllet för offren. Att det finns oÀndliga resurser för förövarens rehabilitering men inte ens pengar för offrets psykologbesök Àr bisarrt. Det Àr rÀtt att försöka rehabilitera kriminella men dagens ordning Àr oerhört orÀttvis. I Polisregion nord som VÀsterbotten tillhör, har antalet anmÀlda sexualbrott Ärligen ökat med 27 procent pÄ 10 Är. Vi vill att den som blir utsatt ska fÄ höjd skadestÄndsersÀttning och kostnadsfri psykolog och att det blir enklare att fÄ kontaktförbud.

Sverige ska vara ett tryggt, jĂ€mstĂ€llt och rĂ€ttvist land för alla. Under socialdemokraternas Ă„tta Ă„r vid makten fördes konsekvent en politik som försĂ€mrade jĂ€mstĂ€lldheten i Sverige. Flera av reformerna vi skriver om har vi redan drivit igenom pĂ„ vĂ„r partistĂ€mma. Nu Ă€r det dags för Moderaterna att visa att det vi beslutar inte bara blir partipolitik utan ocksĂ„ regeringspolitik och dĂ€rmed verklighet – att stora ord om orĂ€ttvisor ocksĂ„ omsĂ€tts i reformer för förĂ€ndring.