Hur vore det med lite självinsikt, Region Västerbotten?

Region Västerbotten har publicerat information till medarbetarna på intranätet om hur Vårdförbundets konflikt rörande övertid- mertid- och nyanställningsblockad påverkar verksamheten. Så här skriver de:

”All forskning visar på att övertid och långa arbetspass ökar risken för vårdskador.”

”All forskning visar på att övertid och långa arbetspass ökar risken för vårdskador.”

Foto: Albin Jakobsson

Debatt2024-05-15 04:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Snart har det gått två veckor sedan Vårdförbundets blockad trädde i kraft. Det har påverkat regionens arbete på flera sätt. Planerad vård ställs in, tillgängligheten har påverkats, förhandlingar om skyddsarbete sker dagligen och nu har även kommunerna varslats om stridsåtgärder vilket kan påverka våra patienter. Blockaden påverkar också regionernas arbete med personalens sommarsemester”.

Det blir tydligt att sjukvården byggs på övertid, beordring och dåligt samvete för medarbetarna. Att Vårdförbundets blockad får så stora konsekvenser beror på ett mångårigt missbruk av övertid och en personalpolitik med slit och släng där arbetsgivaren kör slut på personal och ersätter med nya i yrket. Att Vårdförbundets medlemmar arbetar sin ordinarie arbetstid och sedan går hem borde inte få sådana här stora konsekvenser om organisationen vore frisk. Under 2023 arbetade våra medlemmar i Region Västerbotten 142 344 övertidstimmar vilket motsvarar 79 heltidstjänster. Är det rimligt att arbetsgivaren skuldbelägger Vårdförbundet för att planerad vård ställs in?

All forskning visar på att övertid och långa arbetspass ökar risken för vårdskador. Det är anmärkningsvärt att hälso- och sjukvårdsdirektören uttalar sig om patientsäkerheten och än mer anmärkningsvärt att de inte tidigare försökt åtgärda detta då det årligen är 100 000 människor som drabbas av vårdskador. 1 400 människor dör varje år av vårdskador i svensk hälso- och sjukvård,

Hälso- och sjukvårdsdirektören skriver:

”Det blir en ökad belastning på personalen med anledning av att verksamheten måste planeras om med kort varsel. Det skapar också en etisk stress bland samtliga medarbetare och chefer utifrån en upplevelse att inte kunna utföra den planerade verksamheten är några konsekvenser vi kunnat se så här långt”.

Skyll inte ifrån er och skyll inte på oss. Det dåliga samvetet ska ligga på er. Ni har haft lång tid på er att bli en attraktiv arbetsgivare. Vårdförbundet har under många år kommit med många konstruktiva lösningar för att lösa den vårdkris som råder. Första steget mot problemlösning är att förstå orsaken till problemet, här vore det smakfullt med lite självinsikt Region Västerbotten.

Hälso- och sjukvårdsdirektören skriver vidare på intranätet att Vårdförbundet inte kommer till förhandlingsbordet. Vår uppmaning är att Region Västerbotten ger SKR mandat att möta våra rimliga yrkanden. Vår strävan är en god och säker vård med en rimlig arbetsbelastning och hållbara heltider samt bra löneutveckling.

Vi vill avsluta med att tacka för all stöd vi får från allmänheten i vår viktiga kamp. Vi är nästan 5000 medlemmar som tillsammans med Västerbottningarna vill rädda vården i Västerbotten.