Fastighetsbranschen kan fÄ fart pÄ Sverige

Fastighetsbranschen kommer att vara en av de viktigaste motorerna för att fÄ igÄng Sverige igen.

Bostadsbehovet kommande Ă„r krĂ€ver investeringar pĂ„ hissnande 1 500–2 000 miljarder kronor.

Bostadsbehovet kommande Ă„r krĂ€ver investeringar pĂ„ hissnande 1 500–2 000 miljarder kronor.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2020-07-17 07:00
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Hela det svenska samhÀllet har satts pÄ hÄrda prov till följd av covid-19.

Men Àven om pÄfrestningarna för mÄnga branscher Àr fortsatt stora finns det anledning att vara optimistisk. En rad ekonomiska ÄtgÀrder frÄn regeringens sida innebÀr sannolikt att ÄterhÀmtningen i ekonomin gÄr snabbare Àn vÀntat.

Mest debatterat har det statliga hyresstödet varit. Stödet innebÀr att om en hyresvÀrd avstÄr hÀlften av hyresintÀkten, hela eller delar av andra kvartalet, sÄ stöttar staten hyresvÀrden med en fjÀrdedel av hyran.

Viktigt att poÀngtera Àr att hyresvÀrdarna avstÄr minst lika mycket pengar i hyresintÀkter för att kunna rÀdda verksamheter frÀmst inom handel, restaurang- och besöksnÀring.

Fastighetsbranschen kommer att vara en av de viktigaste motorerna för att fÄ igÄng Sverige igen.

Omfattande investeringar i form av nyproduktion och renoveringar vĂ€ntar. Boverket uppskattar att kommande renoveringar i miljonprogrammet kommer att kosta mellan 300 och 500 miljarder kronor. Bostadsbehovet kommande Ă„r krĂ€ver investeringar pĂ„ hissnande 1 500–2 000 miljarder kronor.

VÄra medlemmar, tillsammans med kommunerna och deras bostadsbolag, behöver rÀtt förutsÀttningar för att klara av renoveringarna och för att möta bostadsbehovet. DÄ skapas arbetstillfÀllen.

Att mÀnniskor Àr oroliga för sin egen ekonomi i dessa tider Àr lÀtt att förstÄ.

Dock landar de ÄtgÀrder som föreslÄs av dem som skriker högst aningen fel. Generella rabatter och hyresfria mÄnader lÄter möjligen bra i det korta perspektivet. LÄngsiktigt riskerar det dÀremot att fÄ förödande konsekvenser.

HyresgÀster Àr beroende av att hyresvÀrden kan underhÄlla och förvalta sina fastigheter och skapa lÄngsiktig trygghet i boendet.

Efter en rundringning till nÄgra av landets största hyresvÀrdar kan vi konstatera att ansökningar om anstÄnd med hyran, eller förmÄgan att betala hyran, inte pÄverkats nÀmnvÀrt av coronapandemin. De allra flesta hyresvÀrdar sÀger att de inte mÀrker nÄgon skillnad jÀmfört med vÄren 2019. De kommunÀgda bostadsbolagens organisation delar den hÀr bilden.

Detta har sannolikt sin förklaring i att hyresvÀrdarna blivit generösare med anstÄnd, avbetalningsplaner och rutiner för obetalda hyror. Hem & Hyra presenterade för en tid sedan en undersökning som visar att antalet avhysningsÀrenden hos Kronofogden minskat kraftigt under coronakrisen jÀmfört med samma period förra Äret.

Allt detta sammantaget visar att fastighetsnÀringen har tagit ett stort och betydande ansvar för sina hyresgÀster, för samhÀllsekonomin och för omstarten av Sverige.