Deltidsarbete kan kosta en sjuksköterska 7 miljoner

Att arbeta i hÀlso- och sjukvÄrden har blivit tuffare. Orimliga arbetstider i kombination med krÀvande arbetsmiljö gör det svÄrt att fÄ nödvÀndig ÄterhÀmtning. I praktiken upplever mÄnga medarbetare att heltidsarbete nÀstan Àr omöjligt med hÀlsan i behÄll.

”HĂ€lsan blir kanske bĂ€ttre av deltid, men prislappen blir dyr.”

”HĂ€lsan blir kanske bĂ€ttre av deltid, men prislappen blir dyr.”

Foto: Jessica Gow/TT

Debatt2024-03-22 04:30
Det hĂ€r Ă€r en debattartikel. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

I stÀllet blir deltidsarbete ett sÀtt att orka. Idag jobbar nÀstan 30 procent av VÄrdförbundets medlemmar deltid. HÀlften uppger behov av vila och ÄterhÀmtning som huvudsakligt skÀl.

HĂ€lsan blir kanske bĂ€ttre av deltid, men prislappen blir dyr. VĂ„ra nya berĂ€kningar visar att en sjuksköterska som arbetar 75 procent förlorar i genomsnitt runt 160 000 kronor om Ă„ret jĂ€mfört med om hen hade arbetat heltid. En specialistutbildad sjuksköterska gĂ„r miste om ungefĂ€r 180 000 kronor. Under ett helt yrkesliv blir det stora summor, upp till 8 miljoner kronor.

Eftersom de flesta som jobbar i vÄrden Àr kvinnor fÄr det hÀr stora jÀmstÀlldhetseffekter. Det Àr en dold kvinnofÀlla som det inte pratas om: deltidsarbete orsakat av arbetsbelastning och arbetstider.

Förutom att den som arbetar deltid betalar med sin lön, livslön och pension, sĂ„ förlorar samhĂ€llet i stort pĂ„ att sjukvĂ„rden inte fĂ„r tillgĂ„ng till den kompetens som finns. Det rĂ„der brist pĂ„ barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor – Ă€ven i Region VĂ€sterbotten. Det kan bli vĂ€rre i framtiden. VĂ„rdförbundets rapport visar att unga under 29 Ă„r i högre grad tycker att arbetsbelastningen Ă€r för hög och att mĂ„nga inte tror de kommer stanna i vĂ„rden hela yrkeslivet. Det kommer försvĂ„ra kompetensförsörjningen och leda till lĂ€ngre vĂ„rdköer och bristande patientsĂ€kerhet.

Det hĂ€r beror bland annat pĂ„ att normen om 40 timmars arbetsvecka Ă€r satt för kontor – inte för arbete med patienter. Vi kan inte ta en kaffepaus nĂ€r det behövs, stĂ€nga ner datorn och gĂ„ hem klockan 17. Vi jobbar nĂ€ra patienterna dygnets alla timmar, Ă„rets alla dagar.

Det finns lösningar för att fĂ„ fler att orka jobba mer och för att förbĂ€ttra jĂ€mstĂ€lldheten. Om de som jobbar deltid idag orkar heltid imorgon motsvarar det hela 8 000 fler kollegor. Och VĂ„rdförbundets medlemmar kan tĂ€nka sig att gĂ„ upp i tid med sĂ€nkt veckoarbetstid.

Nu har vi fÄtt nog av att behöva vÀlja mellan att sjÀlva bli sjuka eller betala med förlorad lön och pension. Nu krÀver vi en förkortad arbetstid för att rÀdda vÄrden.